magnusstrandberg.se

magnusstrandberg.se

magnussstrandberg.se

magnus
strandberg.se

Bildoptimering, optimering av bilder på hemsidan.

Lär dig hur du optimerar bilder för din hemsida.


Ta del av min seo-skola och få en insikt i grunderna i sökmotoroptimering, seo.

Lär dig sökmotorptimering. Lär dig grunderna i sökmotoroptimering. Lär dig seo. Lär dig grunderna i seo.

seo-skola. Lär dig seo online.

Optimering av bilder på hemsidan. Sökmotoroptimering för bilder på hemsidan. Lär dig hur du optimerar bilderna på din hemsida så sökmotorerna gillar dem. Bildoptimering för hemsidan.

Dela den här artikeln om sökmotoroptimering med dina vänner och kollegor

I den här artikeln (lektionen) om bildoptimering för hemsidor så går jag igenom grunderna för dig om vad som gäller och hur du bör göra optimering av bilder på din hemsida.

En bild säger mer än tusen ord sägs det ju. Om du gör det på rätt sätt så kan det verkligen stämma. Att lägga till bra, fina och tilldragande bilder som dessutom beskriver innehållet är ett bra sätt att bjuda in till dialog och få en trevligare stämning. En artikel med bilder i artikeln 'är ju trevligare att läsa än en artikel med bara text, eller hur? Läs min artikel (lektion) ur min seo-skola om hur du optimerar bilder för din hemsida.

Optimering av bilder kan delas upp till två olika sätt att göra bildoptimering på: Optimering/anpassning av filstorleken på dina bilder och sökmotoroptimering för dina bilder på hemsidan.
Alla bilder som du lägger upp på din hemsida behöver ha rätt filformat och filstorlek. Normalt sett så är det två olika format som är dem vanligaste - JPEG och PNG.
Vanligen skulle jag säga att JPEG är formatet du ska använda då du inte behöver ändra för mycket på din kvalité samt att det blir bra komprimering.

Det finns dock tillfällen när du bör använda PNG-formatet för dina bilder

 • 1. Du har en bild med några få färger och hyfsat enkel grafik. Det kan t ex vara en logotyp.
  Det här är en perfekt bild att ladda upp i formatet PNG:
 • 2. Du behöver och vill ha en transparent bakgrund det vill säga en bakgrund som är genomskinlig.

För att göra det enklare att förstå så kan man säga att generellt så ska du tänka att fotografiska bilder bör vara i formatet JPEG och andra bilder (t ex logtyper) bör vara i formatet PNG.

När det gäller storleken på dina bilder för hemsidan så är det viktigt att du sparar den i rätt storlek från början. Många laddar upp sin bild med storlek som inte är optimal och sedan justerar man det genom olika attribut i sin HTML-kod. Det fungerar också men det är inget jag rekommenderar dig att göra. Försök istället att spara ner bilden i den storlek du vill ha på hemsidan - rätt från början.

Att sökmotoroptimera sina bilder för hemsidan

Sökmotorerna har blivit mycket bättre på att förstå och tolka bilderna på hemsidor men du behöver fortfarande berätta för sökmotorerna vad dina bilder handlar om så dem förstår till 100% vad du vill med dina bilder på hemsidan. Det gör man genom att förtydliga det på olika sätt in kod på hemsidan.

Man kan säga att det är framföallt tre saker man ska tänka på när man optimerar sina bilder för hemsidan.

 • 1. Filnamnet
 • Filnamnet på din bild för hemsidan hjälper sökmotorerna att förstå vad dina bilder handlar om och hjälper dig därmed med rankingen hos sökmotorerna. Ett filnamn med namnet skateboard.jpg är ju tydligare än vad t ex bild1256,jpg är, eller hur? Tänk på det när du redigerar din bild och sparar den. Tänk logiskt.

 • 2. Alt-attributet, taggen
 • Alt-taggen i dina bilder är också viktig för att hjälpa sökmotorerna att förstå vad dina bilder för hemsidan handlar om. Det betyder alternativ text till din bild på hemsidan. Det här är viktigt ur ett tillgänglighets-perspektiv då det hjälper personer som använder skärmläsare och personer med nedsatt syn t ex att förstå vad dina bilder handlar om. Det tycker Google om!

  Sökmotorerna använder också alt-taggen till att läsa av och förstå vad bilden på din hwmsida handlar om.
  Att skriva en bra alt-text behvöer inte vara så svårt egentligen. Det gäller att tänka på vad det är som bilden visar och gärna kombinera det med det sökord eller den sökfras du vill synas på hos sökmotorerna. Skriv en alt-text till dina bilder som är naturlig och försök inte lura sökmotorerna genom att pusha in ditt sökord i alt-texten för mycket. Skriv som att du skriver för en vanlig människa.

 • 3. Textrelevans
 • Det är väl ganska logiskt att alt-texten du skriver ska vara relevant. Lika viktigt är det att bilden i sig är relevant för texten och det övriga innehållet du har på din sida. Sökmotorerna analyser och tolkar dina bilder dels utifrån din alt-text men även utifrån den övriga texten du har runt bilden. Därför det då viktigt att hitta rätt bild som verkligen är relevant för den aktualla sidan och det aktuella innehållet.

"Att optimera sina bilder med hänsyn till både sökmotorer och fysiska personer har blivit viktigare de senaste åren än många tror. Antalet bildsök ökar hela tiden och därmed också genomslagskraften för din optimering av dina bilder på din hemsida.
Tänk logiskt när du optimerar dina bilder för din hemsida och när du optimerar din hemsida."

Ska jag använda title-attributet för mina bilder på hemsidan?

Många är svaren på om Google verkligen tar hänsyn till title-taggen i dina bilder eller inte. Jag säger - klart du ska använda det. Som jag ser det så är det alltid bättre med mer information än med mindre information. En bild ska skrivas på ett visst sätt och på frågan om Google tar hänsyn till title-taggen när den analyserar din sida så säger jag att den gör det. Tänk nu på att bildsöket har vuxit dem senaste åren.
Title-taggen och det du skriver inom title-attributet syns om du hovrar med musen över bilden (eller texten om det är en länk). Hovra över textlänken nedan så ser du ett exempel på det.

Läs det här inlägget om title-taggar på bilder för hemsidan.

Mina artiklar (lektioner) i min seo-skola och om hur du lär dig grunderna i seo, sökmotoroptimering.

Läs mer om vad jag kan hjälpa er med.
Jag hjälper företag och organisationer (även privatpersoner) i Borås och Göteborg med sökmotoroptimering och säljande, informativa och berättande texter och innehåll för er digitala marknadsföring.

Om magnus strandberg

Jag gillar den digitala närvaron och den digitala världen. Därför vill ajg hjälpa och bistå med det jag kan inom seo, sökmotoroptimering och att synar i sökresultaten i Google. Syns bättre och på rätt sätt på Google med effektiv seo, sökmotoroptimering.

Det här lägger jag helst min tid på (ja, det är mer än 100%):

DESIGN - 90%

60% Complete

UTVECKLING - 60%

60% Complete

CONTENT OCH SKRIBENT - 75%

60% Complete

SEO, SÖKMOTOROPTIMERING - 95%

60% Complete

Jag är en webdesigner, webutvecklare, skribent och content writer i Borås och Göteborg. Jag kan också SEO - sökmotoroptimering. Men det har du säkert redan märkt eftersom Du troligen har sökt efter t ex webdesigner, ny hemsida, webbsida eller skribent eller något liknande på google och sfått syn på mig och min webbsida i sökresultatet på din sökning. Läs mer om seo och sökmotoroptimering här.

Jag kan seo - sökmotoroptimering. Men jag kallar mig inte för "seo-expert" som så många andra gör. Faktum är att jag tycker du ska vara lite vaksam när någon kallar sig för seo-expert. sök på t ex sökmotoroptimering borås - kommer personen eller företaget upp i sökresultatet? Bra, men vilken placering får personen eller företaget? Det visar om personen är expert eller inte. Jag vet att jag kan en hel del om seo och sökmotoroptimering och därför erbjuder jag dig/er mina tjänster inom det. Så enkelt är det.

kontakta mig

Sökmotoroptimering Borås, göteborg. Kontakt magnus strandberg när ni är i behov av en mer närvarande partner för er digitala marknadsföring och seo, sökmotoroptimering.

Kontakta mig när ni behöver hjälp med att synas bättre på google och andra sökmotorer. Vill du ha en högre placering i sökresultat på google - anlita mig, jag kan sökmotoroptimering.
Med mig får Ni en mer personlig och mer närvarande partner i erat digitala arbete. Oavsett om ni vill ha en ny websida, hjälp med er websida, behöver få texter skrivna eller vill ha riktigt och proffesionell hjälp med att synas på sökmotorer - sökmotoroptimering.
Magnus Strandberg - sökmotoroptimering i Borås och i Göteborg.

Ring mig på

+46739 65 12 00

Maila till mig:

magnus(at)magnusstrandberg.se

Ser fram emot att få höra från just Dig och även presentera närmare vad jag kan hjälpa Er med!