magnusstrandberg.se

magnusstrandberg.se

magnussstrandberg.se

magnus
strandberg.se

Vad är Googles Rankbrain?

Google Rankbrain, hur fungerar den? Lär dig om google algoritmer och om rankbrain

Läs om hur Rankbrain fungerar och hur du kan lära dig att dra nytta av Googles algoritmer i ditt SEO-arbete.

Hur fungerar Googles algoritmer?

seo, sökmotoroptimering. Vad är Google Rankbrain? Hur fungerar Google Rankbrain?

Dela den här artikeln om sökmotoroptimering med dina vänner och kollegor

Vad är egentligen Google Rankbrain som alla pratar om och vad gör den och hur fungerar den?

Rankbrain har du säkert hört ett antal gånger så här långt och du kommer få höra det igen. Man vad är egentligen Rankbrain för något - jag menar på riktigt?

Fakta om Google Rankbrain

Den 15:e Oktober 2015 så bekräftade Google att Rankbrain existerade och hade gjort så sedan början av 2015. Med Google Rankbrain så kunde nu sökjätten på internet förfina och på helt nya sätt utveckla, utvidga och förbättra de sökresultat man presenterade.

Rankbrain är vad man kallar för en "machine learning algorithm" - med andra ord en metod, ett program man använder sig av för att lära sig från den data man ser (i det här fallet den data som vi ger Google när vi söker) och dra lärdom av det och att även ta med sig dem resultaten vid nya sökningar. Kort och gott så lär sig Googles sökfunktion mer och mer ju mer vi söker i deras närverk.

Jag kan dra en parallel till ett projekt i Kista i Stockholm där man just nu testar att i verklig trafik köra med självkörande fordon, i det här fallet bussar. Bussarna har innan dem togs i trafik lärt sig vägen dem ska köra och kan på så sätt trafikera vägen efter sitt minne och man kan därmed då lägga mer av datakraften på att analysera händelser när dom sker. Här kan du läsa mer om försöket med självkörande bussar i Stockholm.

Åter till Rankbrain. Rankbrain hjälper Google att "processa" sökresultat och att förstå olika söktermer och sökfraser för att lära sig mer om t ex synonymer, liknelser och i slutändan hur vi pratar. Google använder sedan den här informationen till att förbättra sina egna algoritmer och i ett längre perspektiv sökresultaten för användarna.

Men hur såg det ut innan Rankbrain då?

Innan Rankbrain kom till så var alla algoritmer i Googles sökfunktion programmerade och kodade av människor, programmerare. Man skissade på idéer och förslag som man trodde skulle kunna förbättra sökresultaten och utförde tester på delar (lokala) av sitt söknätverk med dem förslag man hade. Efter det så implementerade man det för hela deras globala söknätverk. Eftersom det då var människor som "gjorde" algoritmerna så var det också till viss del enklare att förstå hur Google fungerade. Idag är det betydligt svårare då man måste väga in ett större antal parametrar i sitt SEO-arbete.

Det som var utmaningen då (innan Rankbrain kom) var ju att förutse vad man skulle söka på i framtiden. Det finns uppgifter på att uppemot 500 miljoner sökningar varje dag inte kunde processas och bearbetas överhuduvtaget på grund av det. Resultaten blev ibland ganska irrelevanta som du kanske kommer ihåg själv.

Hur fungerar då Rankbrain?

Rankbrain utgår från i huvudsak tre saker:
1. Den analyserar sökfrågor för att på så sätt lista ut vilka resultat som användaren hoppas på
2. Mäter hur nöjd användaren blev med sökförslagen den fick (tänk "var resultatet på första platsen det som personen letade efter?")
3. Använder resultatet från punkt 2 till att nästa gång sökfrasen används förbättra sökresultatet.

Rankbrain börjar med att plocka isär sökfrasen för att försöka förstå vad användaren söker efter på så sätt. När den har gjort det så tar den dem insikterna den fått ifrån det och försöker kombinera det med populära sökfraser och resultat från nörliggande och relaterade sökord. Utefter det presenterar den sökresultat utifrån vad den tror att du är ute efter.

Krångligt? Förstår det. Det är det som är hela poängen med Googles algoritmer - det ska vara svårt att förstå och "omöjligt" att tiil 100 % knäcka koden. Men om man hela tiden skriver äkta, unikt och relevant innehåll för dem sökningarna man vill ranka på så kommer man alltid nå bra resultat.

Men Rankbrains arbete slutar inte med det.
Nu samlar den in all den nya data den fått från din sökning och mixar in det med allt den redan vet. Rankbrain lär sig av din sökning genom att bland annat analysera interaktionen från dig i ditt sökresultat - i klarspråk: vilket resultat klickade du på.
Så återigen - har unikt, relevant information på din sida och använd meta-taggarna du har tillgängliga på rätt sätt.

Det här innebär alltså att Rankbrain (i kombination med andra algoritmer hos Google) mäter vad man kallar för "CTR - Click Through Rate", om du justerar din sökning, hur hög, lång din sidas "dwell time" är, vilken "bounce rate" din sida har.

Så hur kan man använda Googles Rankbrain till sin egen fördel?

Mycket intressant fråga och ett väldigt inspirerande område. Det är mycket du kan göra och som jag ser det en hel del av det som du måste få till för att förbättra din sida ranking, relevans och i slutändan då naturligtvis öka den kvalitativa trafiken till din sida. Vill du vet mer om hur du kan förbättra din hemsida och dra nytta av Googles Rankbrain AI så kan du läsa mer om det här.

kontakta mig

Sökmotoroptimering Borås, göteborg. Kontakt magnus strandberg när ni är i behov av en mer närvarande partner för er digitala marknadsföring och seo, sökmotoroptimering.

Kontakta mig när ni behöver hjälp med att synas bättre på google och andra sökmotorer. Vill du ha en högre placering i sökresultat på google - anlita mig, jag kan sökmotoroptimering.
Med mig får Ni en mer personlig och mer närvarande partner i erat digitala arbete. Oavsett om ni vill ha en ny websida, hjälp med er websida, behöver få texter skrivna eller vill ha riktigt och proffesionell hjälp med att synas på sökmotorer - sökmotoroptimering.
Magnus Strandberg - sökmotoroptimering i Borås och i Göteborg.

Ring mig på

+46739 65 12 00

Maila till mig:

magnus(at)magnusstrandberg.se

Ser fram emot att få höra från just Dig och även presentera närmare vad jag kan hjälpa Er med!