magnusstrandberg.se

magnusstrandberg.se

magnussstrandberg.se

magnus
strandberg.se

EU's nya copyrightlag skjuts upp

Bakslag för förespråkarna av den nya upphovsrättslagen inom EU.


sökmotoroptimering. Syns bättre och på rätt sätt i Google. Sökmotoroptimering göteborg, borås

EU's nya upphovsrättslag, copyright lag skjuts up - igen!

EU's nya copyright lag, upphovsrättslag skjuts upp igen. Google kampanjar mot copyright lagen

Google och andra techjättar har varnat för vad den nya copyrightlagen kan och kommer göra - nu har man delvis lyssnat.

Du känner säkert till den nya digitala upphovsrättslagen redan som man vill inför inom EU och alla dess medlemsstater. Men jag går ändå igenom och ger en kort och sammanfattad bild av läget och vad som hänt.

Det första och ursprungliga förslaget på nya upphovsrättsregler såg dagens ljus under 2016 då det först lades fram av EU-kommisionen. En omarbetning av förslaget gjordes och lades fram i juni 2018 och där det också röstades igenom av EU-parlamentets råd för rättsliga frågor. En månad senare kom dock det stora bakslaget för förslaget - det röstades då ner av parlamentets plenum och man hävdade då och hänvisade till att det behöver skrivas om.
Man menade framförallt att det var alldeles för många frågetecken och därmed också en stor osäkerhet kring framförallt två viktiga och omdiskuterade delar av det aktuella förslaget.

Den första delen, vad man kallar för artikel 11, är den del som handlar om vem som ska ansvara för det material som laddas upp på olika plattformar. Enligt förslaget vill man att ansvaret ska ligga på plattformsägaren - tolkningen man gör är att dessa då måste lägga upp någon form av filter för att uppnå detta.

Det andra förslaget, kallat artikel 13, handlar om att de plattformar och webbplatser som publicerar länkar (antingen själva eller att man låter andra göra det) ska bli tvungna att betala en from av licensavgift. Denna kallas för länkskatt.

Google kampanjade mot EU-förslaget och Sverige röstade nej

Inte helt oväntat så inledde Google en rätt massiv kampanj mot hela förslaget. Man visade exempel på hur det skulle kunna se ut om förslaget gick igenom. Man menade (och menar) att om förslaget röstas igenom så kommer användarna inte alls få dem förslag och resultat man ser idag. Enlig Google skulle användarna inte kunna se några rubriker, bilder eller sammanfattningar från t ex nyheter.
Google gick ut till sina användare med en kampanj man kallade för "tillsammans för upphovsrätt"

Nu är det januari och 2019 och frågan är fortfarande inte avgjord i Bryssel. I mitten av Januari hade man ännu en omröstning i EU's ministerråd om frågan och om förslaget röstades igenom så var det bara ett steg kvar - en slutomröstning i mars. Men förslaget röstades inte igenom. Dem länder som röstade emot förslaget var bland annat Svergie, Italien, Tyskland, Nederländerna och Finland.
Man hävdade återigen de två prolbematiska delarna jag beskrivit ovan och nu måste alltså förslaget göras om igen och sedan röstas igenom igen ett par vändor. Det här ställer till det ganska rejält för förespråkarna med tanke på att det är EU val senare i vår. Beroende på utgången i valet så kan förutsättningarna för förslaget ändras radikalt.

Jag kommer följa utvecklingen i ämnet och uppdaterar här när det finns något nytt avgörande beslut i frågan.
Tills dess - fortsätta dela och sprid ocbh hjälp till så internet fortsätter att kämpa för t ex gratis nyheter.

Lev väl vänner!

Kontakta mig direkt för att få hjälp med er seo och sökmotoroptimering

"Vill du nå dem resultat du kan uppnå - anlita en mer personlig seo-konsult. Anlita mig!"

Magnus Strandberg. Sökmotorokonsult Göteborg, Borås och Sverige. 
								Jag gillar att hjälpa er at synas bättre och på rätt sätt på google.

kontakta mig

Sökmotoroptimering Borås, göteborg. Kontakt magnus strandberg när ni är i behov av en mer närvarande partner för er digitala marknadsföring och seo, sökmotoroptimering.

Kontakta mig när ni behöver hjälp med att synas bättre på google och andra sökmotorer. Vill du ha en högre placering i sökresultat på google - anlita mig, jag kan sökmotoroptimering.
Med mig får Ni en mer personlig och mer närvarande partner i erat digitala arbete. Oavsett om ni vill ha en ny websida, hjälp med er websida, behöver få texter skrivna eller vill ha riktigt och proffesionell hjälp med att synas på sökmotorer - sökmotoroptimering.
Magnus Strandberg - sökmotoroptimering i Borås och i Göteborg.

Ring mig på

+46739 65 12 00

Maila till mig:

magnus(at)magnusstrandberg.se

Ser fram emot att få höra från just Dig och även presentera närmare vad jag kan hjälpa Er med!