En url hjälper dig att hitta rätt på nätet. Läs mer här.
SEO

Vad är en URL för något?

Förkortningen URL står för Uniform Resource Locator och den är kortfattat sökvägen till en hemsida. Den är alltid unik för just för den hemsidans om den leder till.

Den här sidans url är och det finns alltså bara en enda av denna i hela världen. Visst är det magiskt?

Vad består en URL av?

En URL består av olika delar och dessa är alla viktiga för sitt respektive tekniska område. Jag tänkte jag skulle beskriva och förklara vad varje del gör och hur den fungerar genom att använda min url som exempel:

Vad är en URL?

1. https:// - denna talar om vilken typ av protokoll som ska användas. I dag så är det viktigt att alltid använda https-protokollet som är en krypterad variant av internetprotokollet. Andra typer av protokoll kan t ex vara mailto: eller ftp:

2. Det här är domänen eller domännamnet. Den är enkelt uttryckt en förkortning av hemsidans adress på servern den ligger på. I grund och botten har alla domäner en ip-adress precis om din dator eller ditt nätverk där hemma har en ip-adress. Men det skulle bli rätt svårt att komma ihåg alla siffror som leder till en speciell webbsida så man tog fram det man kallar för DNS-servrar. Dessa knyter ihop domännamnet och ip-adressen så att du kommer rätt.

3. Den sista delen är vilken fil eller vilken sida som ska öppnas. Alla sidor på en webbplats har en egen unik titel, kalla det för filnamn. På så sätt så hittar servern rätt innehåll och visar det för dig.

Så här ordnar du en SEO vänlig URL

En url ska inte bara vara beskrivande och tydlig för besökaren, den ska också vara informativ och alltså beskriva innehållet på sidan. Detta gör det enklare för sökmotorer som t ex Google att förstå och tolka sidans innehåll. Visst, värdet av url:en när det gäller seo och ranking har förändrats de senaste åren men är fortfarande viktig för att lyckas med sin sökmotoroptimering.

En bra URL ska följa webbsidans struktur och logiska följd. Som du ser i min url för den här sidan så följer den strukturren som jag har valt det vill säga att den ligger under sektionen ”blogg” på min sida. URL:en är dessutom beskrivande och visar vad besökaren förväntas få information om på sidan. På så sätt blir det tydligt vad det handlar om.

Tack för att du läst,
Magnus