Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett begrepp som du säkert har hört några gånger nu men vad är det egentligen och fungerar det fortfarande?
Jag guidar dig igenom vad det är och min syn på om det är värt att satsa på det eller inte.

Affiliatemarknadsföring.

Ta hjälp av andra för att nå ut.

När begreppet och fenomenet en gång i tiden dök upp så gjorde det det med besked - enligt mig har den bidragit starkt till den utveckling som SEO (bland annat) har fått under åren.
Det hela handlar om att man tar hjälp av andra webbplatsägare för att nå ut med sitt budskap, oftast en produkt eller en tjänst. Man betalar dessa webbplatsägare efter olika modeller t ex vid en bokning.

Olika betalningsmodeller för affiliatemarknadsföring

De olika modellerna för att få betalt inom affiliatemarknadsföring är:
- Betalt per köp - här får du betalt för ett genomfört köp som en person gör som kommer från din site.
- Betalt per klick - här får du betalt för varje konfirmerat klick från din site
- Betalt per lead - här får du betalt för varje lead som du skickar från din site
- Betalt per visning av t ex annons - här få du betalt för varje gång din annons visas

Den vanligaste betalningsmodellen idag är betalt per köp det vill säga att du får betalt om en person som kommer från din site gör ett köp på den siten som du länkar till.

Affiliatenätverk

De flesta webbplatsägare som sysslar med affiliatemarknadsföring är ansluten till något av dem olika affiliatenätverken som finns. Dem bästa svenska affiliatenätverk som jag rekommenderar är Adtraction, Tradedoubler och Adrecord.
Ett affiliatenätverk är alltså en plattform som agerar mellanhand mellan en annonsör och en publicist (webbplatsägare). Man använder sig av olika spårningslänkar och annonser som helt enkelt spårar antalet klick och försäljningar som kommer från en specifik site. Så får du som webbplatsägare betalt.

Vem kan tjäna pengar med Affiliatemarknadsföring?

Alla som idag driver en webbplats eller blogg med trafik kan idag börja med affiliatemarknadsföring och därmed tjäna pengar på sin site. Det är dock alltid annonsören eller affiliatenätverket som avgör vem som får ansluta sig. Det är alltid en fördel om din site har en koppling på något sätt till den produkten eller företaget som du vill marknadsföra. På så vis blir det enklare för dig att bygga en bra relation med nätverket eller företaget men det ger också en bra upplevelse för besökaren.

"Idag handlar det inte enbart om att få trafik till hemsidan. Det är viktigare idag att få rätt och relevant trafik och besökare till sin hemsida."

Magnus Strandberg